خدمات قابل ارائه در حوزه تصفیه آب و پساب

·        ارائه خدمات مشاوره‌ای و پژوهشی جهت تعین بهترین روش تصفیه آب و پساب مبتنی بر روش های روزآمد

·        انجام عملی پیشنهاد ارائه شده برای حل مشکل در مقیاس آزمایشگاهی و پایلوت

·        طراحی سیستم های تصفیه فاضلاب و آب در مقیاس صنعتی

·        اجرای سیستم های صنعتی تصفیه فاضلاب و آب

·        ارائه خدمات مشاوره و اجرا برای ارتقاء تصفیه خانه های آب و پساب به منظور افزایش راندمان فرآیند

·        شناسایی ترکیبات موجود در آب و پساب

·        ارزیابی عملکرد بازدارنده های خوردگی و دیگر افزودنی ها درسیستم های کولینگ و بخار

 

پروژه های انجام شده

 

·        تصفیه پساب پالایشگاهی در مقیاس پایلوت با استفاده از روش بیوراکتورغشایی (MBR)

در این پروژه پساب پالایشگاه اراک با استفاده از روش MLE و در مقیاس 200 لیتر در روز تصفیه گردید.

·        تصفیه پساب واحد آروماتیک پتروشیمی بندرامام در مقیاس پایلوت با استفاده روش بیوراکتورغشایی (MBR)

در این پروژه پساب واحد فوق به صورت تک مرحله ای و با استفاده از سیستم MBR تصفیه گردید و مشخص گردید که نه تنها سیستم MBR توانایی بالایی در تصفیه پساب های پیچیده دارد بلکه توانایی شوک پذیری بسیار بالایی نیز دارد. در این پروژه پس از اتمام فاز پایلوت Basic Design  واحد صنعتی نیز بر اساس نتایج بدست آمده ارائه گردید.

·        تصفیه پساب حاوی روغن با استفاده از سیستم انعقاد سازی الکتریکی در مقیاس پایلوت

این پروژه به منظور بررسی توانایی سیستم انعقاد الکتریکی در پیش تصفیه پساب های صنعتی انجام شد و نتایج حاکی از راندمان بالای سیستم فوق در تصفیه پساب های صنعتی حاوی روغن بوده است.

·        تصفیه پساب واحد CTA پتروشیمی تندگویان با استفاده از سیستم انعقاد الکتریکی، در مقیاس آزمایشگاهی

این پروژه به منظور  بررسی کارایی روش های فوق و انتخاب روش اصلح صورت پذیرفت و مشخص گردید در بین روش های فوق روش انعقاد الکتریکی کارایی بالاتری به نسبت روش های دیگرد دارد.

·        سازگارسازی و پرورش باکتری برای حذف فنل و سیانید با راندمان بسیار بالا برای حذف از پساب های نفتی

در این پروژه که در بخش بیوتکنولوژی تیم تصفیه پساب انجام شده است و باکتری هایی بدین منظور سازگار شدند که توانایی تصفیه پساب تا 2000 میلی گرم بر لیتر و سیانید تا 20 میلی گرم بر لیتر و در زمان ماند کمتر 4 ساعت را دارند.

·        تصفیه پساب پالایشگاهی با استفاده از راکتور بیوفیلمی بستر متحرک

این پروژه به منظور ارتقاء تصفیه خانه های لجن فعال متعارف موجود در پالایشگاه های کشور انجام شد و مشاهده گردید افزودن پرکن به حوض هوادهی سیستم لجن فعال متعارف می تواند نقش بسزایی در افزایش راندمان و شوگ پذیری سیستم داشته باشد.

·        تصفیه پساب های پتروشیمیایی با استفاده از فرآیند اکسیداسیون پیشرفته در مقیاس ست آپ.

این پروژه به منظور استفاده از سیستم اکسیداسیون پیشرفته در پیش تصفیه پساب های صنعت پتروشیمی تعریف و اجرا شد و مشخص گردید این سیستم در برخی از موارد کمک شایانی در تصفیه پساب های پیچیده می نماید.

 

امکانات و تجهیزات

ست‏آپ‏های آزمایشگاهی:

مجموعه ست آپ های آزمایشگاهی برای بررسی کارایی روش های مربوطه در تصفیه پساب های صنعتی مورد استفاده قرار می­گیرد. بدین صورت که با استفاده از این ست آپ ها روش های مختلف موجود برای تصفیه پساب های صنعتی مورد بررسی قرار می گیرد و روش مناسب از بین دیگر روش ها انتخاب می­گردد. ضمنا با استفاده از ست آپ ها شرایط بهینه عملیاتی استخراج شده و شرایط برای تست پایلوت آماده می شود تا بعد از مرحله پایلوتی بتوان با اطمینان بالا اقدام به ساخت واحد صنعتی با راندمان بالا نمود. در زیر لیست ست آپ ها و پایلوت های شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به همراه توضیحات آن آمده است.

·        ست آپ EC (0.5 m3day-1)

این ست آپ برای تست تصفیه پساب با استفاده از روش انعقاد الکتریکی طراحی شده است. با استفاده از این روش می توان ذرات معلق، مواد نفتی و روغنی، رنگ و کدورت و بسیاری از مواد آلی را حذف نمود. همچنین با استفاده از این ست آپ می توان روش انعقاد شیمیایی را نیز تست نمود ولی باید توجه داشت که کارایی روش الکتریکی معمولا از روش شیمیایی بسیار بالاتر بوده و از لحاظ اقتصادی و راهبری نیز به ترتیب بسیار بصرفه تر و راحت تر می باشد. لازم به ذکر است که روش انعقاد الکتریکی در بیشتر موارد به عنوان یک روش پیش تصفیه پساب شناخته می شود اما در خصوص برخی از پساب ها می تواند به صورت تنها برای تصفیه کامل پساب کفایت نماید.

·        ست آپ MBR (0.25 m3day-1)

روش MBR(membrane bioreactor) یکی از روش های بسیار موفق در تصفیه انواع پساب های صنعتی و بهداشتی بوده و امروزه به صورت گسترده در دنیا و به خصوص کشورهای حوزه خلیج فارس مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش فرآیند بیولوژیک با روش غشایی به صورت هزمان مورد استفاده قرار می گیرد و سبب می گردد تا از آب خروجی از این واحد تصفیه بتوان استفاه مجدد نمود.

13

نمایی از ست آپ بیوراکتورغشایی

·        ست آپ MBBR (0.25 m3day-1)

روش MBBR(moving Bed Biofilm Reactor) یک روش بهبود یافته روش لجن فعال متعارف است که کارایی بسیار بالایی دارد اما کارایی آن به اندازه روش MBR نمی باشد. در این روش پکینگ مدیا در حوض هوادهی فرآیند لجن فعال متعارف اضافه می گردد و موجب می گردد تا باکتری های فرآیند بر روی پکینگ مدیا تثبیت گردد و بدین طریق از خروج باکتری ها که کار اصلی تصفیه پساب را انجام می دهند از سیستم جلوگیری می گردد. لازم به ذکر است یک ویژگی منحصر به فرد این روش این است که به واسطه جمع شدن باکتری ها در یک سطح کم و در کنار هم بتوانند مواد با پیچیدگی های زیاد را نیز بتوانند حذف کنند. در آخر ذکر این نکته ضروری است که اگرچه کارایی این روش معمولا به اندازه روش MBR نیست اما از لحاظ هزینه های اولیه بسیار کم هزینه تر از روش MBR است.

مهمترین مزیت این ست آپ این است که پکینگ مدیا های مختلف را می توان با این ست آپ تست نمود و مشاهد کرد که اولا آیا فیلم زیستی بر روی پرکن ها ایجاد می شود یا خیر و ثانیا شرایط رشد بهینه بیوفیلم چه خواهد بود. توجه نمایید که هر نوع پکینگ مدیایی مناسب برای اضافه کردن در فرآیند لجن فعال متعارف نیست و حتما باید پیش از استفاده صنعتی آن را تست نمود.

14   

نمایی از ست آپ MBBR

·        ست آپ AOP (0.1 m3day-1)

روش AOP(Advance Oxidation Process) روشی است که در آن با استفاده از اضافه نمودن ازن یا آب اکسیژنه و شکستن آن ها با روش های مختلف مانند نور UV و ... اقدام به تولید رادیکال هیدروکسید می شود و بسیاری از مواد پیچیده با استفاده از آن یا به طور کامل از بین می روند و یا به اجزاء کوچکتری شکسته می شوند که برای حذف در فرآیند بیولوژیک مناسب هستند.

با استفاده از این ست آپ روش اکسیداسیون پیشرفته برای فرآیند پیش تصفیه پساب و یا تصفیه نهایی آن انتخاب می گردد.

15