برای اولین بار در جهان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به دانش فنی افزایش راندمان مبدل های حرارتی به وسیله نانوسیالات دست یافت

برای اولین بار در جهان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به دانش فنی افزایش راندمان مبدل های حرارتی به وسیله نانوسیالات دست یافت
توجه به محدودیت سوخت‌های فسیلی در دنیا موجب شده است که امروزه موضوع بهینه‌سازیِ مصرف انرژی در واحدهای فرآیندی، بیش از پیش مورد توجه قرار‌گیرد. در فرآیندهای شیمیایی، مهم ترین بخشی که مستقیماً با مصرف انرژی ارتباط می‌یابد، مبدل‌های حرارتی می‌باشد.

امروزه تلاش بسیاری در جهت افزایش شدت انتقال حرارت و یا کوتاه نمودن زمان انتقال حرارت در مبدل­ها صورت می‌گیرد. استفاده از پره‌ها (برای افزایش سطح انتقال حرارت) و سایر فناوری­های موجود از روش­هایی هستند که در افزایش انتقال حرارت به­کار می‌روند. اما این روش­ها پاسخگوی نیاز به انتقال حرارت بالا در صنایع مختلف نیستند و علاوه بر آن سبب افزایش افت فشار هم می‌شوند. در نتیجه باید به روش­های دیگری برای افزایش عملکرد حرارتی در این صنایع متوسل شد.

سیالات متداول در انتقال حرارت مانند آب، اتیلن­گلیکول، روغن موتور و غیره نقشی حیاتی در فرآیندهای انتقال حرارت در صنعت ایفاء می‌کنند. این سیالات به­طورکلی دارای خواص انتقال حرارت ضعیفی در مقایسه با اکثر جامدات هستند و همین امر سبب ایجاد مشکلات فراوانی در طراحی مبدل­های حرارتی و فشرده ساختن آنها شده ‌است. پیشرفت­های اخیر در معلق ‌ساختن ذرات فوق­العاده ریز جامد در سیالات، به­عنوان راهبردی جدید در عملیات انتقال حرارت مطرح شده ‌است. انواع مختلفی از ذرات جامد شامل ذرات فلزی و اکسید فلزات به سیالات جهت تشکیل سوسپانسیون افزوده می‌شوند تا عملکرد حرارتی آنها را بهبود بخشند. با این وجود این سوسپانسیون­های معمولی که حاوی ذرات معلق میلی­متری و میکرومتری هستند با مشکلات ته­نشینی ذرات، سایش تجهیزات، گرفتگی کانال­ها و افت فشار زیاد مواجه هستند.

نانوسیال به محلول سوسپانسیونی اطلاق می‌شود که ذرات فوق­العاده ریز (کوچکتر از یکصد نانومتر) در سیالی خالص به حالت تعلیق درآورده شده‌ باشند. این نانوذرات از جنس فلز و یا اکسید فلزات هستند و اغلب کروی شکل و یا استوانه‌ای می‌باشند. این سوسپانسیون­ها سری جدیدی از سیالات واسط حرارتی هستند که از معلق ساختن ذرات بسیار ریز در مایعات متداول مانند آب و اتیلن‌گلیکول به­دست آمده‌اند و عملکرد حرارتی سیالات پایه را افزایش می‌دهند.

نتایج بررسی­های انجام شده در تحقیق حاضر در زمینه انتقال حرارت نانوسیالات که در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی انجام پذیرفته است نشان می‌دهد که استفاده از نانوسیالات سبب افزایش ضریب هدایت حرارتی و ضریب انتقال حرارت جابجایی نسبت به سیالات پایه می‌گردد. در مبدل­های حرارتی پوسته و لوله به­دلیل عملکرد حرارتی بالای نانوسیال نسبت به آب، می‌توان از نانوسیال در فرآیندهای گوناگون برای سرمایش و گرمایش استفاده‌کرد. به این ­ترتیب با افزایش انتقال حرارت می­توان دبی آب مصرفی را در اکثر مواقع کاهش داد. این امر می­تواند راه­گشای مشکل آب مصرفی و پساب تولیدی صنایع بزرگ نظیر صنعت نفت و به­ویژه صنعت پتروشیمی باشد. هم­چنین با افزایش انتقال حرارت می‌توان ابعاد مبدل­های حرارتی مورد استفاده در این صنایع را کاهش داد.

لازم به­ذکر است که تاکنون رفتار حرارتی نانوسیالات در مبدل­های حرارتی پوسته و لوله بررسی نشده است و بسیاری از نتایج به­دست آمده در زمینه انتقال حرارت نانوسیالات، در مورد دو شرط مرزی شار حرارتی ثابت و دمای ثابت در دیواره و در هندسه­های مختلفی همچون لوله­ها و کانال­ها به­دست آمده‌اند. در مبدل­های حرارتی، شرط مرزی حرارتی واقعی، متفاوت است بدین معنی که هیچ یک از شروط مرزی یاد شده وجود ندارد و دمای دیواره و همچنین شار حرارتی در طول مبدل تغییر می‌کند.

یکی از موانع موجود برای افزایش ظرفیت صنایع مختلف، عدم پاسخگویی دستگاه­های حرارتی در ظرفیت­های بالاتر می­باشد. علاوه بر این افزایش ظرفیت، افزایش افت فشار را به­دنبال دارد و این مساله یکی از مهمترین محدودیت­ها در صنایع بزرگ به­ویژه صنعت پتروشیمی به­شمار می­رود. روش­های متداول افزایش انتقال حرارت به­شدت سبب افزایش افت فشار نیز می­شوند. براساس نتایج تحقیق حاضر که برای اولین بار در دنیا انجام شده است می­توان با استفاده از نانوسیالات خاص، راندمان حرارتی مبدل­های حرارتی را که از مهمترین دستگاه­های حرارتی به­کار رفته در صنایع می­باشد به­طور چشمگیری افزایش داد و این در حالی است که افت فشار نیز کاهش قابل ملاحظه­ای پیدا می­کند. نتایج این تحقیق تحول شگرفی در صنایع مختلف از دیدگاه­های محیط زیست، انرژی، افزایش ظرفیت و اقتصادی ایجاد خواهد نمود.

۱۰ تیر ۱۳۸۷ ۱۱:۴۶
فن آوری های نوین |
تعداد بازدید : ۲,۶۴۶
کد خبر : ۹۵

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید