هفته پژوهش و افتخارات صنعت پتروشیمی در تحقق اهداف نهضت تولید علم و فناوری (3)

شانا _ گروه پتروشیمی: مهندسی پایه و تفصیلی پایلوت کاتالیست زیگلر ناتا با کاربرد گسترده در واحدهای پلی‌اتیلنی و ظرفیت 50 کیلوگرم در هر Batch از سوی پژوهندگان مرکز اراک شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به پایان رسید و قرار است پایلوت این طرح در دهه فجر گشایش می یابد.

به گزارش خبرنگار شانا، تولید کاتالیست زیگلر ناتا که نخست به کوشش متخصصان پژوهش و فناوری پتروشیمی مرکز تهران در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده بود، به مرکز اراک فرستاده شد تا طراحی پایلوت و بزرگ‌سازی(scale up) مقیاس آن انجام شود.

این پایلوت از زمان راه‌اندازی تا کنون سه نوع کاتالیست متفاوت را به صورت آزمایشی با موفقیت تولید کرده است، ضمن آن که فرآیند تولید ساده تر، کنترل بهتر فرآیند پلیمریزاسیون و تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر مانند لوله‌های تحت فشار، فیلم‌ها و الیاف با استحکام بالا و محصولات تزریقی، از مزایای مهم آن نسبت به مشابه خارجی است.

معرفی دانش فنی تولید متانول تا پایان سال

یکی دیگر از افتخارهای متخصصان و پژوهشگران صنعت پتروشیمی در سال‌جاری، راه‌اندازی پایلوت تولید متانول در مقیاس 500 گرم تا 1 کیلوگرم در ساعت بود که با همکاری دانشگاه صنعتی شریف انجام شد و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال دانش فنی واحدهای متانولی در اختیار سازندگان داخلی این واحدها قرار بگیرد.

افزون‌بر این، مرحله اولیه تولید کاتالیست سنتز متانول نیز از سوی متخخصان داخلی در حال انجام است و هم اکنون کارهای آزمایشگاهی و تولید در اندازه آزمایشگاهی و پایلوت آن به پایان رسیده، ضمن این که واحد تولید صنعتی آن با ظرفیت سالانه 200 تن در اراک طراحی شده است و در مرحله ساخت و نصب قرار دارد.

کاهش وابستگی پالایشگاه‌های گازی کشور به آمین

هم‌اکنون در پالایشگاه‌های گازی کشور از جمله پارس جنوبی، از آمین نوع دوم (MDEA) در فرآیند شیرین‌سازی گاز استفاده می‌شود، این ماده پس از مدتی به برخی آلاینده‌های شیمیایی و نمک‌های مقاوم حرارتی آلوده و این کار سبب افت شدید در راندمان فرآیند شیرین‌سازی می‌شود که باید طبق دستورعمل صاحب لیسانس با آمین جدید تعویض شود.

به دلیل قیمت بالای این ماده و مسائل مربوط به تحریم، پالایشگاه‌های کشور برای تعویض و جایگزینی آن با مشکلات فراوان روبه رو هستند؛ از این رو پژوهندگان مرکز اراک شرکت پژوهش و فناوری پس از انجام مطالعات و تحقیقات بنیادی، پروژه بازیافت آمین را در فاز آزمایشگاهی طراحی و اجرا کردند.

متخصصان این مرکز با بزرگ‌سازی مقیاس موفق شدند واحد پایلوت (20 کیلوگرم در ساعت) را طراحی و پس از ساخت، نصب و راه‌اندازی پایلوت، آمین مصرفی (نمونه اخذ شده از پالایشگاه گاز پارس جنوبی) تا خلوص 99.7 درصد وزنی بازیافت کنند که به این ترتیب وابستگی پالایشگاه‌های گازی کشور به آمین به حداقل رسید.

دستیابی به دانش تولید آنتی اکسیدانت در واحد های پلیمری

دانش تولید و واحد تولیدی ایرگانوکس 1076 و 1010 که به عنوان آنتی اکسیدانت در واحدهای تولید پلیمر به صورت افزودنی به محصول کاربرد دارد نیز، یکی دیگر از دستاوردهای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در زمینه بومی‌سازی نیازهای صنعت پتروشیمی کشور است.

کار آزمایشگاهی برای تولید این دانش در مرکز تهران این شرکت و تدوین دانش فنی واحد تولیدی در مرکز اراک انجام شده و هم اکنون آخرین مراحل ساخت و نصب پایلوت در حال انجام است که پس از راه‌اندازی آزمایشی به طور رسمی در دهه فجر گشایش می یابد.

جهت مشاهده متن اصلی خبر کلیک نمایید...

 

 

۳ دی ۱۳۹۰ ۱۴:۴۵
خبرگزاری شانا |
تعداد بازدید : ۱,۶۶۶
کد خبر : ۵۴۹

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید