با بهره‌برداری از 6 طرح پتروشیمی در عسلویه محقق شد ارتقای جایگاه بین المللی ایران در صنعت پتروشیمی

با بهره‌برداری از 6 طرح پتروشیمی در عسلویه محقق شد
ارتقای جایگاه بین المللی ایران در صنعت پتروشیمی
شرکت ملی صنایع پتروشیمی یکی از شرکت‌های پتروشیمی برجسته و نامدار در جهان است که توانسته در سال‌های اخیر با ساخت‌ مجتمع‌های منحصر به فرد با ظرفیت‌های بالای یک میلیون تن، جایگاه خود را در میان صاحبان این صنعت بیش از گذشته ارتقا دهد.

 
به گزارش خبرنگار شانا، سه‌شنبه گذشته (20 بهمن) برگ دیگری از تاریخ افتخارات صنعت پتروشیمی ایران ورق خورد و 6 طرح بزرگ این صنعت در عسلویه، پایتخت اقتصادی کشور به بهره‌برداری رسمی رسید.
با بهره‌برداری از این طرح‌ها 20 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در مدار تولید قرار گرفت و بیش از سه میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور افزوده شد.
زاگرس و ارزآوری سالانه 410 میلیون دلار
پتروشیمی زاگرس یکی از طرح‌های منحصر به فرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی است که با تلاش متخصصان داخلی به سرانجام رسیده است.
واحد نخست این مجتمع (متانول چهارم) اسفند 85 به بهره‌برداری رسید و واحد دوم هم هفته پیش و در هشتمین روز از دهه فجر.
هر یک از واحدهای این مجتمع، توان تولید سالانه یک میلیون و 650 هزار تن (در مجموع به ظرفیت 3 میلیون و 300 هزار تن) متانول را دارند.
پیش از ساخت این مجتمع و تنها با اجرای پروژه‌های متانول سوم و چهارم، سهم ایران در تولید متانول جهان از 49/1 درصد به 15/9 درصد رسید که با راه‌اندازی این واحد، سهم کشورمان از کل متانول تولیدی جهان به حدود 12 درصد افزایش یافته است به عبارت دیگر زاگرس به تنهایی توان تامین 5/3 درصد از کل متانول مورد نیاز جهان را دارد.
عملیات اجرایی واحد دوم این مجتمع با سرمایه‌گذاری 440 میلیون دلاری از سال 83 آغاز شده است که با قیمت‌های موجود در بازار جهانی، این مجتمع سالانه 410 میلیون دلار برای کشور ارزآوری خواهد داشت.
با راه‌اندازی این واحد برای 565 نفر به صورت مستقیم و برای حدود 8 هزار نفر به صورت غیر مستقیم شغل ایجاد خواهد شد.
« ایران در سند چشم‌انداز 20 ساله بزرگترین تولیدکننده متانول جهان خواهد بود » این را مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفته و تاکید کرده که با بهره‌برداری از واحد دوم متانول زاگرس، کشور یک گام به هدف ترسیم شده در سند چشم‌انداز نزدیک‌تر شده است.
سرمایه‌گذاری 152میلیون دلاری برای تولید ماده حیات‌بخش
پیش‌از راه‌اندازی واحد دوم زاگرس نیاز بود که واحد دیگری به منظور جداسازی هوا و تولید اکسیژن ساخته شود تا امکان تولید متانول در زاگرس فراهم شود که این مهم مانند واحد نخست به عهده پتروشیمی مبین گذاشته شد.
مبین عملیات اجرایی طرح تولید اکسیژن و ازت را با ظرفیت تولید 84 هزار نرمال مترمکعب اکسیژن فشار بالا در ساعت، تولید 25 هزار و 200 نرمال مترمکعب گاز اکسیژن فشار متوسط در ساعت و تولید 48 هزار نرمال مترمکعب گاز نیتروژن فشار متوسط در ساعت در سال 84 آغاز و با راه‌اندازی این واحد عملا راه‌اندازی واحد دوم زاگرس را امکان‌پذیر کرد.
سرمایه‌گذاری که برای این طرح شده 152 میلیون دلار و ارزش تولید سالانه آن 37 میلیون دلار برآورد شده است.
طرح تصفیه پساب‌های صنعتی مبین نیز از جمله این 6 طرح است که ساخت و راه‌اندازی آن یکی از نشانه‌های توجه صنعت پتروشیمی به محیط زیست به شمار می‌رود.
سرمایه‌گذاری این طرح 76 میلیارد ریال عنوان شده و ظرفیت تصفیه پساب‌های روغنی COC 425 مترمکعب در ساعت، تصفیه پساب‌های روغنی POC 200 مترمکعب در ساعت و تصفیه پساب‌های Sanitary 60 مترمکعب در ساعت را داراست.
بی‌نیازی از واردات اتیل بنزن و استایرن منومر
طرح‌های اتیل بنزن و استایرن منومر پتروشیمی پارس نیز دو طرح سودآور پتروشیمی هستند که هفته پیش معاون اول رئیس‌جمهوری آن را افتتاح کرد.
عملیات اجرایی این طرح‌‌ها از سال 1380 آغاز شد که با راه‌اندازی آن‌ها برای 200 نفر به طور مستقیم و برای 2 تا 3 هزار نفر هم به طور غیر مستقیم شغل ایجاد می‌شود.
مجموع سرمایه‌گذاری این دو طرح نیز 350 میلیون دلار و مجموع ارزش تولید سالانه آن‌ها 760 میلیون دلار برآورد شده است.
طرح اتیل بنزن این مجتمع ظرفیت تولید سالانه 645 هزار تن محصول را به عنوان خوراک واحد استایرن منومر دارد و واحد استایرن منومر نیز پس از دریافت خوراک کافی 600 هزار تن از این محصول را تولید می‌کند.
تا پیش از راه‌اندازی دو واحد مذکور کشور وارد کننده این محصولات بود و امروز نه تنها از واردات بی‌نیاز شده است بلکه 80 درصد تولیدات خود را نیز روانه بازارهای خارجی می‌کند.
صادرات بیش از 3 هزار تن بوتادین در نخستین روز دهه فجر
بزرگ‌ترین واحد بوتادین خاورمیانه در فاز دوم مجتمع پتروشیمی جم نیز از جمله 6 طرح افتتاح شده در دهه فجر بود که با راه‌اندازی آن نیاز داخلی صنایع لاستیک‌سازی به این ماده برطرف و مازاد تولیدات آن نیز به کشورهای دیگر صادر می‌شود.
این واحد در نخستین روز از دهه فجر محموله 3 هزار و 850 تنی خود را از طریق بندر پتروشیمی پارس بارگیری و صادر کرد تا سرمایه‌گذاری 148 میلیون دلاری آن، در مدت کوتاهی بازگردد.
ترکیب کنونی سهامداران این طرح به این شرح است: 5/2 درصد شرکت ملی صنایع پتروشیمی، 5/47 درصد صندوق بازنشستگی کشوری، 5/25 درصد شرکت کارگزاری سهام عدالت و 2/9 درصد ساتا.

از بوتادین تولیدی این مجتمع در تولید لاستیک پلی‌بوتادین (RBR)، لاستیک استارین بوتادین (SBR) و اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS) استفاده خواهد شد.
"پارس"، سومین بندر بزرگ خاورمیانه
مجتمع‌های بزرگ پتروشیمی که در عسلویه ساخته شده‌اند برای صادرات محصولات خود به بندری بزرگ هم نیاز دارند. از این رو شرکت پایانه‌ها و مخازن پتروشیمی، عملیات اجرایی بندر پتروشیمی پارس را با سرمایه‌گذاری 864 میلیون دلار از سال 1381 آغاز کرد.
این بندر که جزو سه بندر بزرگ صادراتی محصولات پتروشیمی خاورمیانه است ظرفیت بارگیری 35 میلیون تن از محصولات مایع و جامد را دارد. علاوه ‌بر این، بزرگ‌ترین بندر تخصصی کشور با 15 اسکله است که امکان پهلوگیری همزمان را برای 15 فروند کشتی با ظرفیت‌های 4 تا 100 هزار تن نیز فراهم می‌کند.
عملیات اجرایی این طرح توسط پیمانکاران سازه‌های دریایی، ساختمان و سیویل آن توسط قرارگاه خاتم الانبیا و قرب نوح انجام شده و پیمانکار تاسیسات دریایی آن نیز مشارکت طرح اندیشان و پابندان بوده‌اند.
3 میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی افزوده شد
واحدهای اتیل بنزن و استایرن منومر پارس، جداسازی هوا و تصفیه پساب پتروشیمی مبین، واحد دوم پتروشیمی زاگرس و واحد بوتادین پتروشیمی جم که هر یک به نوبه خود در منطقه و جهان کم‌نظیر هستند، به منظور توسعه مستمر و تحقق اهداف سند چشم انداز 1404 ساخته شده و به بهره‌برداری رسیده‌اند.
هم‌اکنون ظرفیت اسمی تولید سالانه محصولات پتروشیمی، 44 میلیون و 73 هزار تن است که با اجرا و گشایش این 6 طرح، ظرفیت اسمی تولید سالانه محصولات پتروشیمی به 47 میلیون و 87 هزار تن رسیده است.
با اجرای این طرح‌ها که برای ساختنشان 2 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شده است، زمینه اشتغال مستقیم یک هزار و 600 نفر و غیر مستقیم 20 هزار نفر فراهم شده است.



۲۸ بهمن ۱۳۸۸ ۱۶:۲۰
شانا |
تعداد بازدید : ۲,۲۲۵
کد خبر : ۳۱۴

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید