فناوری نانو در صنعت پتروشیمی

فناوری نانو در صنعت پتروشیمی
امروزه فناوری نانو به عنوان یک تکنولوژی نوظهور جایگاه ارزشمندی در جهان و کاربردهای بسیاری در زمینه های گوناگون، به ویژه در حوزه صنعت پتروشیمی دارد. بخش عمده‌ای از محصولات فن‌آوری نانو شامل لاستیک‌های مقاوم در برابر سایش، ذرات مغناطیسی هوشمند برای پمپ‌های مکنده، رنگ‌های محافظ فلزات و نانو بتون‌ها... است.
سهیلا وشاحی
امروزه فناوری نانو به عنوان یک تکنولوژی نوظهور جایگاه ارزشمندی در جهان و کاربردهای بسیاری در زمینه های گوناگون، به ویژه در حوزه صنعت پتروشیمی دارد. بخش عمده‌ای از محصولات فن‌آوری نانو شامل لاستیک‌های مقاوم در برابر سایش، ذرات مغناطیسی هوشمند برای پمپ‌های مکنده، رنگ‌های محافظ فلزات و نانو بتون‌ها... است.
مهندس دبیری فراهانی، مدیر اجرایی شرکت رهپویان فن آوری نانو ،این تکنولوژی را به عنوان تولید کار آمد مواد، دستگاه ها و سیستم ها با کنترل ماده در مقیاس طولی نانو متر و با بهره گیری از خواص و پدیده‌های نوظهوری که در مقیاس نانو توسعه یافته‌اند تعریف کرد و گفت: ساختارهایی در مقیاس نانو مانند نانو ذرات و نانو لایه‌ها دارای نسبت سطح به حجم بالایی هستند که آنها را برای استفاده در مواد کامپوزیت، واکنش‌های شیمیایی، تهیه دارو و ذخیره انرژی میسر می‌سازد. یکی از موادی که با استفاده از تکنولوژی نانو ساخته می شود نانو mix است که یک نوع فوق روان کننده در بتن است .این ماده نقاط مثبتی دارد که می تواند کاربردهای به صرفه ای در صنعت، به ویژه صنعت پتروشیمی داشته باشد . مرحله ویبراسیون یا لرزش در بتن سازی مرحله ای بسیار مهم است که با افزودن نیم درصد وزن سیمان از این مایع به بتن ، بتن به حدی روان می شود که دیگر نیازی به مرحله ویبراسیون یا لرزش در فرایند بتن سازی نیست.
 وی می افزاید ،  مرحله ویبراسیون در فرایند بتن سازی بسیار هزینه بر است و با استفاده از فناوری نانو می توان هزینه بری آن را تا حد زیادی کاهش داد .علاوه بر این، ماده نانو mix ، فشردگی بتن را افزایش داده، در نتیجه مقاومت بتن چندین برابر می شود که با افزایش این مقاومت، میزان استفاده از بتن جدید به جای بتن اولیه کاهش می یابد. افزودن نانو mix علاوه بر حذف مرحله لرزاندن و افزایش قدرت و استحکام ، منجر به کاهش مقدار سیمان مورد نیاز می شود که نقش چشمگیر و قابل تاملی در زمینه صرفه جویی و کاهش مصرف دارد. وی همچنین با اشاره به نانو تیوپ های کربن به عنوان یکی دیگر از فراورده های نانو، در خصوص دیگر مزایای این تکنولوژی جدید توضیحاتی را ارائه داد و گفت : ما توانستیم با استفاده از نانو تیوپ های کربن ، میلگردی بسازیم که با 1 سانتی متر ضخامت، معادل با میگرد فلزی 30 سانتی متری از خود مقاومت نشان می دهد که از نظر وزنی معادل یک چهارم وزن آهن است، در نتیجه می توانیم با استفاده از آن علاوه بر کاهش چشمگیر وزن ساختمان و پی ریزی های خیلی بزرگ، کاهش هزینه را نیز به همراه داشته باشیم.
وی در ادامه گفت ، در حال حاضر نانو تکنولوژی در کلیه ابعاد زندگی، لوازم بهداشتی، خوراکی و صنعت به ویژه صنایع گاز، نفت و پتروشیمی جایگاه خود را پیدا کرده است . استفاده از این فناوری ارتباط مستقیمی با تنزل هزینه های پیش بینی شده و ارتقاء سطح کیفی محصول دارد.
وی با تاکید بر اهمیت استفاده از این تکنولوژی در صنعت پتروشیمی و تاثیر آن در میزان سود دهی کمی و کیفی، در خصوص نوع کاربرد فناوری نانو در صنعت پتروشیمی گفت: یکی از بزرگترین معضلاتی که پتروشیمی ها و در کل، صنایع با آن مواجه هستند، مشکل خورندگی و زنگ زدگی در بتن و فلز است که علاوه بر عدم مقاومت و استحکام در طول زمان، بسیار هزینه بر است . با استفاده از فناوری نانو بتن cx1 که دارای قدرت آب بندی کردن بالایی است می توان هر مخزن بتنی را تنها با استفاده از یک میلیمتر از این ماده عایق بندی کرد .همچنین، درون مخازن فلزی که مواد خورنده مانند اسید یا باز نگهداری می شود می توان با ترکیبی از نانو بتنcx1 و نانو بتن cx800 که دارای خاصیت حفاظت کاتودیک از طریق نفوذ در بتن سازه فلزی است، از خورندگی، تعمیرات و تعویض ورق ها جلوگیری کرد. ترمیم سازه های بتنی نیز ،با استفاده از 1 سانتی متر نانو بتن cx1 بین بتن کهنه و جدید ، خاصیت چسبندگی بالایی را ایجاد می کند که مقاومت آن را چندین برابر افزایش می دهد.
وی در خصوص میزان استفاده از این تکنولوژی در زمان کنونی در صنعت گفت: در حال حاضر از این تکنولوژی در پتروشیمی های امیر کبیر، تندگویان و مبین به صورت پایلوت و در کارخانجات قند کرج و ورامین استفاده شده است. وی در ادامه از شرکت در مناقصه های پتروشیمی در زمینه ترمیم مخازن بتنی با استفاده از فناوری نانو خبر داد و گفت : از مزایای استفاده از این فناوری تفاوت در میزان دوام و سرویس دهی مطلوب سازه های مورد نظر است که در کارخانجات سنگین به ویژه صنایع پتروشیمی نقش مهمی را ایفا می کند.
مهندس دبیری فراهانی در پایان فعالیت و صرف هزینه های مالی در زمینه تحقیق و توسعه را به نوعی سرمایه گذاری عنوان کرد و گفت: این مجموعه با دیدگاهی نو و مبتنی بر دانش و خرد اداره می شود و نباید منابع مادی و معنوی ای را که صرف آموزش نیروی انسانی می شود، هزینه بری قلمداد کرد، بلکه نوعی سرمایه گذاری است که دارای بازخورد مثبت در آینده نزدیک خواهد بود.
وی گفت ، با تولید نانو ساختارهایی در مقیاس نانومتر، امکان کنترل خواص ذاتی مواد از جمله دمای ذوب، خواص مغناطیسی، ظرفیت بار و حتی رنگ مواد بدون تغییر در ترکیب شیمیایی به وجود می‌آید. در نتیجه، استفاده از این پتانسیل به محصولات و تکنولوژی‌های جدیدی با کار‌آیی بالاتری منتهی می شود.
لازم به ذکر است، مهندس دبیری فراهانی افتخار 20 سال فعالیت در صنعت را در حوزه صنعت قند با سمت مدیر عاملی صنایع قند کشور داشته است و در سال 1380  به عنوان معاون مدیر عامل منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و مدیر بهره برداری منطقه ویژه به عرصه صنعت پتروشیمی گام نهاد. پس از آن به عنوان نماینده تام الاختیار سازمان صنایع ملی کشور در افغانستان فعالیت های مثمر ثمری را نیز داشته است. وی در حال حاضر با سمت مدیر اجرایی در شرکت رهپویان فن آوری نانو، در زمینه نانو تکنولوژی تحقیقات و دستاوردهای گسترده ای را بدست آورده است.
۲۳ دی ۱۳۸۸ ۱۵:۵۶
نیپنا |
تعداد بازدید : ۳,۰۹۰
کد خبر : ۲۸۹

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید