مقالات

استاندارد و روانکارها

استاندارد و استاندارد کردن, برپایه های دانش و فناوری بنیانگذاری شده و پیشرفت صنعت و اقتصاد را تکامل می بخشد. تعاریف متعددی از استاندارد و جود دارد که هر چند در کلام متفاوت ولی معنی و مفهوم یکسانی را در بر می گیرد.
استاندارد و استاندارد کردن, برپایه های دانش و فناوری بنیانگذاری شده و پیشرفت صنعت و اقتصاد را تکامل می بخشد. تعاریف متعددی از استاندارد و جود دارد که هر چند در کلام متفاوت ولی معنی و مفهوم یکسانی را در بر می گیرد.
یکی از این تعاریف می گوید: »استاندارد یعنی؛ نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم, فنون و تجارت بشری که به صورت قواعد, مقررات و نظام هایی به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه, افزایش میزان تفاهم, تسهیل ارتباطات, توسعه صنعت, صرفه جویی در اقتصاد ملی و حفظ سلامت و ایمنی عمومی به کار گرفته می شود.«
این تعریف به نسبت جامع, حاصل اندیشه های بنیانگذاران جهانی استاندارد, حداقل طی60 سال گذشته و از سال1946 میلادی تاکنون است.
از هنگامی که در14 اکتبر1946 میلادی برابر با22 مهرماه1325 شمسی نشست روسای موسسه های استاندارد در لندن شکل گرفت, اندیشه تشکیل سازمان بین المللی استاندارد که از مدتها قبل وجود داشت, رسمیت یافت و مصوباتی تدوین و تصویب شد تا استاندارد را در سطح جهانی سروسامان بخشیده و نظارت بر اجرای این پدیده مورد نیاز, تقویت شده و گسترش یابد. در همان نشست اولیه, مقر سازمان جهانی استاندارد در ژنو تعیین شد و در مجمع عمومی سازمان بین المللی استاندارد در سال1969 میلادی برابر با سال1347 شمسی, روز14 اکتبر هر سال بنام روز جهانی استاندارد تعیین و نامگذاری شد و این در حالی بود که ایران از سال1343 به عضویت این سازمان درآمده بود.
براساس مقررات بین المللی در هر یک از کشورهای عضو سازمان جهانی استاندارد, ایجاد و برقراری دو نوع استاندارد در بخش های مختلف و گوناگون, شامل استانداردهای ملی و استانداردهای بین المللی ضروری تشخیص داده شد و اکنون پس از گذشت60 سال اکثر قریب به اتفاق کشورهای جهان در این زمینه فعال هستند. همچنین تدوین و تنظیم قوانین و رعایت استانداردهای ملی و بین المللی به عنوان معیارهای پیشرفت نظم و قانون در توسعه پایدار, گسترش صنایع, ارتقای اقتصاد ملی و حفظ و سلامت ایمنی عمومی و پیشرفت بازرگانی و تجارت کشورها شناخته می شود و اعتبار هر یک از کشورها در سطح جهان به گونه ای روزافزون با استاندارد و حفظ استاندارد ها در بخش های متفاوت سنجیده شده و ارزیابی می شود.
اهمیت توجه به مبانی و ارزش های استاندارد, در شرایط کنونی اقتصاد و بازرگانی جهان به اندازه ای است که استاندارد, رابطه تنگاتنگی با عضویت کشورها در سازمان تجارت جهانی »WTO « دارد و کشوری می تواند آسانتر و سریع تر به عضویت سازمان تجارت جهانی دست یابد که استانداردهای ملی آن معتبر و مبانی آن نشات گرفته از استانداردهای
بین المللی باشد.
به بیان دیگر رابطه داد و ستد جهانی در هزاره سوم میان کشورهای عضو»WTO« بدون استاندارد امکان پذیر نیست.
در کشورما موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی تنها سازمانی است که بر اساس قانون, استانداردهای رسمی فراورده ها را تعیین و اجرای آنها را با کسب موافقت شورای عالی استاندارد اجباری اعلام می کند. در این میان, صنعت روانکاری ایران به منزله یکی از صنایع کلیدی و مورد نیاز کشور در راستای اعتبار و پیشرفت, حضور سالم و ایمن در جامعه و به سود مصرف کننده داخلی و نیز صادرات روانکارها به بازارهای جهانی وظیفه سنگینی را در زمینه استاندارد کالاهای تولیدی خود بر عهده دارد و از آنجا که شرکت نفت پارس به عنوان نخستین تولیدکننده روانکارها در بخش خصوصی ایران و با حدود نیم قرن سابقه, از پیشگامان رعایت استاندارد در محصولات تولیدی خود شناخته می شود و به مناسبت روز جهانی استاندارد-22 مهرماه جاری- ماهنامه نفت پارس بخشی از صفحات خود را به موضوع استاندارد و روانکارها اختصاص داده است.
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.